sobota, 19 kwietnia 2014

Placki ziemniaczane z serem i sosem pieczarkowym

Składniki:

Kilka dużych ziemniaków
Jajko
5 łyżek mąki
kilka plasterków żółtego sera
sól
pieprz

Sos:
500 g pieczarek
pół szklanki śmietany 30%
5 łyżek mąki
250 ml bulionu
pieprz
olej

Przygotowanie:
Ziemniaki ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki, dodajemy jajko, mąkę i dokładnie mieszamy dodając odrobinę soli i pieprzu. Tak przygotowane ciasto smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, po usmażeniu jednej strony placka odwracamy go i układamy na nim plaster sera.

Sos:
Pieczarki kroimy na paski, podsmażamy na oleju. Podsmażone pieczarki wrzucamy do bulionu i dusimy kilka minut. Śmietanę mieszamy z mąką aż do uzyskania gładkiej konsystencji, następnie wlewamy ją do duszących się pieczarek i gotujemy ok 2-3 minut, doprawiamy pieprzem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz