środa, 18 września 2013

Leczo

Składniki:

4 duże papryki (2 czerwone, żółta, zielona)
2 cebule
100 g wędzonego boczku
kostka rosołowa
8 pomidorów
kiełbasa lub ziemniaki
olej lub smalec
słodka papryka
ostra papryka

Przygotowanie:
Paprykę kroimy w kostkę, cebulę również. Boczek na cienkie paseczki. Z pomidorów robimy ćwiartki.
Cebulę szklimy na tłuszczu, dodajemy boczek paprykę oraz pomidory. W 500 ml wody rozpuszczmy kostkę rosołową. Tak przygotowanym bulionem zalewamy warzywa i boczek, dusimy pod przykryciem ok 30 minut aż papryka zmięknie a pomidory się rozpadną jesli mamy wrażenie, że bulionu jest za mało możemy dodać przegotowaną wodę. Doprawiamy słodką i ostrą papryką w proporcjach wg upodobań. Jeśli przygotowujemy leczo z kiełbasą dodajemy ją ok 7-10 minut przed końcem gotowania, jeżeli natomiast z ziemniakami gotujemy je osobno.

Leczo to sycące i rozgrzewające danie, idealne na jesienne i zimowe obiady.

Smacznego!

1 komentarz: