piątek, 28 lutego 2014

Ciasto marmurkowe

Składniki:

5 jajek
1,5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
250 g margaryny
1 łyżka kakao
cukier waniliowy (1 opakowanie)
aromat waniliowy (kilka kropel w zależności od upodobań)

Przygotowanie:

Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym oraz aromatem- masa musi być puszysta. Do tak przygotowanej masy stopniowo dodajemy wymieszane wcześniej mąki i dokładnie mieszamy. Roztapiamy margarynę i dodajemy ja do ciasta, miksujemy aż będzie gładka. Masę dzielimy na pół i do jednej dodajemy łyżkę kakao oraz ponownie miksujemy. Do natłuszczonej formy wlewamy naprzemiennie masy, możemy za pomocą widelca utworzyć z nich wzorek. Wkładamy do nagrzanego do 180 st piekarnika i pieczemy około godziny, sprawdzając patyczkiem. Czas pieczenia można wydłużyć o 10-20 minut jeśli chcemy uzyskać "suchy patyczek". Tak przygotowane ciasto możemy posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz