czwartek, 9 maja 2013

Racuchy drożdżowe

Składniki:

1/2 kg mąki pszennej
pół opakowania drożdży tradycyjnych
łyżka cukru
3 szklanki mleka
3 jajka
szczypta soli

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z odrobiną soli, dodać pokruszone drożdże, zasypać cukrem i wlać półtorej szklanki mleka. Odstawić na 10-15 minut. Jajka roztrzepać w osobnym naczyniu. Po upłynięciu tego czasu dodać  roztrzepane jajka i resztę mleka. Ciasto nie powinno być ani za rzadkie ani zbyt gęste, można dodać jeszcze mleko lub mąkę tak aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Odstawić na 30-60 minut do wyrośnięcia. Ważne jest aby smażenie odbywało się na małym ogniu ponieważ przy dużym nagrzaniu oleju placki zaczną się palić. Odpowiednią ilość ciasta na jednego racucha najlepiej odmierzać łyżką stołową. Smażymy krótko na złoty kolor. Smakują świetnie z konfiturami, cukrem pudrem, roztopioną czekoladą, podawane na ciepło jak również jedzone już po ostygnięciu.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz