wtorek, 4 września 2012

Gorąca czekolada z amaretto

Składniki:

tabliczka gorzkiej czekolady 70%
150 ml śmietany 30%
szklanka mleka
łyżka cukru pudru
50 ml amaretto

Przygotowanie:

Czekoladę dzielimy na kostki i wrzucamy do rondelka, zalewamy śmietaną i mlekiem. Podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając aż czekolada się rozpuści (mogą pozostać takie małe grudki).Na końcu dodajemy amaretto i cukier puder. Nie dopuszczamy do wrzenia! Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 40 minut. Przed podaniem podgrzewamy a wlewając do filiżanek przecedzamy przez drobne sitko.

Amaretto możemy zastąpić rumem lub likierem o dowolnym smaku :) Świetnie smakuje również bez alkoholu :)

Smacznego!




2 komentarze:

  1. Na mojej ulubionej stronce z przepisami znalazło się coś z czekolady, bardzo lubię czekoladę a szczególne gorącą to na pewno spróbuję z którymś zaproponowanym dodatkiem procentowym...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje za miłe słowa :) Gorrrąco polecam te dodatki :)

      Usuń