poniedziałek, 14 stycznia 2013

Ciasto drożdżowe z kakao

Składniki:

1/2 litra mleka
1/2 kg mąki
5 dag drożdży
3 łyżki cukru
1/3 kostki margaryny
4 jajka
kakao
sól

Przygotowanie:

Jajka roztrzepujemy zostawiając jedno białko w osobnym naczyniu. Mleko podgrzewamy dodajemy cukier oraz pokruszone drożdże a także szczyptę soli. Stopniowo dodajemy połowę mąki oraz wlewamy jajka a następnie resztę mąki ( ciasto nie może być ani zbyt gęste, ani zbyt rzadkie). Odkładamy na 20 min, następnie wykładamy na stolnicę, i lekko wałkujemy. Tak przygotowane ciasto posypujemy czarnym kakao oraz cukrem a następnie polewamy rozgrzaną margaryną i zawijamy. Całość umieszczamy w formie , wierzch smarujemy białkiem i pieczemy ok. 30 min w temp. 180 stopni.



1 komentarz: