Składniki:
1kg pomidorów (świeże lub z puszki 400-500g)
Papryka czerwona
Cebula
3 ząbki czosnku
300-400 ml bulionu
oliwa z oliwek
śmietana 18%
bazylia
sól
pieprz
Przygotowanie:
Pomidory, paprykę, cebulę i czosnek kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną oliwę z oliwek. W przypadku pomidorów z puszki wlewamy również "wodę", która jest w puszce pamiętając jednocześnie o zmniejszeniu ilości bulionu do 200 ml. Dusimy ok 15 minut, dolewamy bulion i gotujemy kolejne 15 minut. Całość studzimy i miksujemy jednocześnie dodając przyprawy. Przed podaniem podgrzewamy następnie dekorujemy kleksem ze śmietany. Podajemy z grzankami, makaronem, ryżem lub mozzarellą.
Smacznego!
krem pomidorowy to jeden z najlepszych!
OdpowiedzUsuńZgadzam się! :)
UsuńSmakowita :)
OdpowiedzUsuń...i sycąca :)
Usuń