Składniki:
3 żółtka
2 szklanki mąki
2 łyżki cukru waniliowego
2 łyżki wódki
3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%
olej
Przygotowanie:
Na stolnice wysypujemy mąkę, dodajemy żółtka, śmietanę, wódkę oraz cukier waniliowy. Składniki mieszamy a ciasto wyrabiamy (powinno być twarde). Tak przygotowane ciasto wałkujemy bardzo cienko ok 2-2,5 mm wycinamy paski, które następnie nacinamy w środku ( nożem lub radełkiem ) i zawijamy do wewnątrz przekładając przez nacięty otworek. Smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu aż zrobią się złote. Układamy na papierowych ręcznikach aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podajemy posypane cukrem pudrem.
Faworki szybko schną więc aby zachowały świeżość należy je przechowywać w szczelnym pojemniku.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz