czwartek, 7 lutego 2013

Faworki

Składniki:

3 żółtka
2 szklanki mąki
2 łyżki cukru waniliowego
2 łyżki wódki
3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%
olej


Przygotowanie:

Na stolnice wysypujemy mąkę, dodajemy żółtka, śmietanę, wódkę oraz cukier waniliowy. Składniki mieszamy a ciasto wyrabiamy (powinno być twarde). Tak przygotowane ciasto wałkujemy bardzo cienko ok 2-2,5 mm wycinamy paski, które następnie nacinamy w środku ( nożem lub radełkiem ) i zawijamy do wewnątrz przekładając przez nacięty otworek. Smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu aż zrobią się złote. Układamy na papierowych ręcznikach aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podajemy posypane cukrem pudrem.

Faworki szybko schną więc aby zachowały świeżość należy je przechowywać w szczelnym pojemniku.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz