Składniki:
kawa rozpuszczalna lub kawa mielona
1 goździk
pół łyżeczki cynamonu
mleko (min 1,5 % zawartości tłuszczu)
brązowy cukier
Przygotowanie:
Przygotowujemy napar z kawy i pozostałych składników a następnie odcedzamy tak, aby nie znajdowały się w nim fusy oraz cynamon i goździki.
Mleko podgrzewamy do momentu aż stanie się ciepłe ale nie gorące. Spieniamy za pomocą spieniacza lub energicznie potrząsając w małym słoiczku. Do szklanki ze spienionym mlekiem delikatnie wlewamy kawę najlepiej używając do tego naczynia z "dzióbkiem". Dodajemy brązowy cukier w ilości wg upodobań. :)
Wskazówka: Pianka w Latte powinna mieć szerokość dwóch palców, wpływ na utworzenie się 2 lub 3 warstw ma temperatura mleka- niedogrzane mleko spowoduje wyraźne oddzielenie się 3 warstw.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz