środa, 22 sierpnia 2012

Leczo z patisonów

Składniki:

2 duże patisony
2 czerwone papryki
2 cebule
4 parówki
5 pomidorów
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
5 łyżek oleju z pestek winogron (może być zwykły olej)
pieprz
ostra papryka

Przygotowanie:

Parówki przekrajamy wzdłuż a następnie kroimy w plasterki. Z patisonów usuwamy pestki i kroimy je w kostkę (mniej więcej takiej wielkości jak parówki). Wrzucamy razem z parówkami na rozgrzany olej przykrywamy i czekamy aż zmiękną i zaczną się rozpadać. Dodajemy cebulę oraz paprykę i dalej dusimy pod przykryciem często mieszając oraz w razie potrzeby dodając oleju. Na koniec dodajemy pomidory oraz koncentrat i pieprz.

Leczo jest dość słodkie więc dla osób, które lubią bardziej wyraziste potrawy świetnym dodatkiem będzie ostra papryka w ilości według własnego uznania ;) Świetnie smakuje również z kiełbasą, kurczakiem oraz mięsem mielonym.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz