piątek, 28 września 2012

Penne z sosem cebulowo-pieczarkowym

Składaniki:

30 dag pieczarek
3 łyżki masła
duża cebula
250 ml śmietany 30%
2 łyżki mąki
1/3 kostki mięsnej
150 ml wody
makaron penne

Sposób przygotowania:

Cebule kroimy w kostkę i lekko podsmażamy na maśle żeby zmiękła. Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce o dużych "oczkach", dodajemy do cebuli i dusimy ok. 10 minut. Dodajemy wodę, w momencie kiedy woda sie zagotuje dodajemy kostkę i gotujemy kolejne 10 minut. W tym czasie do śmietany dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy aż znikną wszystkie grudki. Wlewamy do sosu i gotujemy ok. 5-7 minut.

O właściwościach pieczarek możecie przeczytać w zakładce "Zdrowie na talerzu".


2 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszam do mnie po odbiór wyróznienia liebster blog na www.ciastowo.blox.pl

    OdpowiedzUsuń