Składniki:
główka kapusty
pół kg mięsa mielonego
torebka ryżu
2 cebule
olej
sól
pieprz
Sos:
kostka rosołowa
2 szklanki wody
2 łyżki mąki
koncentrat pomidorowy
ketchup
Przygotowanie:
Cebulę szklimy na oleju. Łączymy z ugotowanym ryżem oraz podsmażonym na patelni mięsem. Dokładnie mieszamy doprawiając do smaku pieprzem i solą. Liście kapusty zanurzamy we wrzątku aż zmiękną. Przygotowany wcześniej farsz układamy na miękkich liściach i zawijamy. Na dnie garnka układamy kilka liści kapusty aby zapobiec przywieraniu gołąbków do dna garnka. Układamy gołąbki i zalewamy wodą zostawiając ok 2 cm ich wyskości nad wodą. Gotujemy pod przykryciem ok 30-45 minut.
Sos:
Szklankę wody zagotowujemy rozpuszczając w niej kostkę. Do drugiej szklanki dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Wlewamy do wywaru i gotujemy chwilę na małym ogniu po czym dodajemy 2 łyżki koncentratu oraz 4 łyżki ketchupu. Całość gotujemy ok 3 minut.
.
Super wpisy.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń