wtorek, 29 stycznia 2013

Zupa cebulowa

Składniki:

3 łyżki masła klarowanego (lub 2 oleju)
1 kg cebuli
150 ml białego wina
500 ml bulionu wołowego
kilka kromek czerstwego chleba
ser żółty
czosnek w kostce
pieprz

Przygotowanie:

Cebule obieramy i kroimy w piórka, smażymy na rozgrzanym maśle bardzo często mieszając. Wlewamy wino i czekamy aż odparuje (cały czas pamiętamy o mieszaniu ponieważ spalona cebula jest niesmaczna). Tak przygotowaną cebulę łączymy z bulionem i gotujemy ok. 10 minut. Chleb kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnie posypując pokruszonym czosnkiem, czekamy aż zrobi się chrupiący. Ser ścieramy na tarce i wysypujemy nim dno talerza, wlewamy zupę, doprawiamy pieprzem i dodajemy grzanki.

W wersji dla troszkę młodszych możemy pominąć wino :)

 Smacznego! :)



1 komentarz:

  1. Miałem okazje posmakować tej zupki osobiście od właścicielki bloga, powiem tyle że gorąco polecam zupkę,bardzo smaczna,świetny pomysł na wtorkowy obiad. Nawet przy zbierających nas przeziębieniach to idealny pomysł na domowe lekarstwo.

    Polecam

    OdpowiedzUsuń